Marșul Fără bordURĂ

Acasa Marșul Fără bordURĂ

Marș “Orașul <accesibil> pentru oameni”

 

A doua ediție a marșului s-a desfășurat sub sloganul Fără bordURĂ și a fost organizat și anul acesta alături de partenerii noștri de la Activewatch, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Asociația Heart to Heart și Asociația Totul pentru tine.

Solicitarile protestatarilor sunt:

– Modificarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier astfel incat, in cazul parcarii ilegale pe treceri de pietoni, pe pistele pentru biciclete, in statii, prin blocarea trotuarelor sau pe benzile dedicate transportului public, acestea sa fie ridicate pentru deblocarea cailor de circulatie pietonale, a bicicletelor sau a transportului public.

 

– Modificarea legislatiei astfel incat sa se simplifice procedurile de aplicare a contraventiilor in sensul ca procesul-verbal de contraventie sa poata fi completat pe numele proprietarului masinii.

 

– Respectarea Normativului NP 051 (publica in Monitorul Oficial in 2013) care prevede indicatorii tehnici obligatorii de accesibilizare a spatiului public si sanctionarea celor vinovati de aprobarea unor proiecte neconforme sau a celor vinovati de receptionarea ilegala a unor lucrari neconforme. Se solicita tuturor Prefecturilor din Romania sa verifice corelarea tuturor proiectelor de infrastructura cu acest document.

 

– Se solicita autoritatilor publice locale din toata tara sa proiecteze orasele conform cu bunele practici din Europa – proiectele urbane trebuie sa urmareasca, in primul rand, incurajarea mersului pe jos, cu bicicleta si a transportului public. Se solicita cresterea calitatii spatiilor pietonale si masuri active de incurajare a utilizarii bicicletei si a mijloacelor de transport public.

Marșul a fost sprijinit de peste 350 de persoane care au coborât în stradă pentru a susține cauza acestui marș.

Printre susținători îi amintim și pe: Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Funcky Citizens, Centru de Resurse pentru participare publica ¬ CeRe, Fundatia Estuar, Asociatia Peisagistilor din Romania- filiala Bucuresti, Asociatia Komunitas, Asociatia Front, Asociatia Mai mult Verde, Asociatia Pro Patrimonio, Asociatia Militia Spirituala, Asociatia ArhiTerra, Asociatia Unu si Unu, Asociatia Tande, Initiativa Prelungirea Ghencea.